Useň neboli kůže

Kůže neboli useň je přírodní produkt nezaměnitelné krásy, teploty s typickou sobě vlastní nepravidelností, díky jizvám a pigmentovým skvrnám. Je odolná vůči opotřebení a má dlouhou životnost. Přesto často dochází k poškození, vyblednutí, vysušení. Nebo ztvrdne. Může se poškodit také fleky, odřeniny, vodou, propálením, trhlinami. Naše centrum se specializuje také na prevenci těchto poškození.

Co škodí kůži? 

 Kůže je konzervovaná zvířecí pokožka. Skládá se z 98% kolagenu- pokud vynecháme vodu, tuk a ostatní látky. Kůže vydělaná chrómem vydrží teplotu až do 100°C.  Kůže bez chrómu jen 70-75°C. Při překročení této teploty se kůže scvrkne. Neexistuje žádný produkt, který by scvrklou kůži opět srovnal. Kůže bez chrómu se tak často nescvrknou – 4-5% jako s chrómem – přes 15%. Některé druhy se tzv. předscvrkávájí – zahřívají, aby se s nimi dalo lépe pracovat např. na palubní desky. V čalounictví už to možné není. Kůže je poté ještě pevnější.

Dalším problémem je vyblednutí od slunce či světla. Na umělých kůžích není znát blednutí, jsou silně barvené a použitý pigment je testován proti UV záření. Kůže na nábytek či oblečení jsou přesto pigmentovány jen mírně, aby zůstaly měkké, proto jsou světlejší.

 Sluneční záření a teplo způsobují chemickou reakci nebo růst bakterii a plísní. Pokud se kůže díky oxidaci rozpadne, je tento proces způsoben sluncem. Každý už ze školních lavic ví, že teplo chemické reakce urychluje a chlad naopak zpomaluje, což platí i pro bakterie.

 Kožní tuk, pot, špína a k tomu určené čistící prostředky

 Jak kůže stárne, bakterie se rozpadají, oxiduje kožní a vlasový tuk nebo z molekul chrómu a jiné látky. To má za následek, že se kůže rozpadá. Tuk a pot se usazují v pórech a drážkách na povrchu. Kůže se překyseluje a slábne. Bakterie a plísně získávají úrodnou půdu. Nejčastěji se rozpadá zprvu tam, kde se opírají ruce a přitom ostatní plocha je ještě zcela v pořádku.

 Kůže má pH ca.3-3,5 - jako kyselina citronová. V takovém prostředí se látky ještě nerozkládají.Voda má pH 7 a mýdlo 10. Díky pravidelnému čištění produkty s alkalickým pH

je kůže oslabována, vazače se rozpadají. Dokud nejsou škody velké, je možné je odborným čištěním, opravou a péčí opět obnovit. Velmi silně poškozené musejí být vyměněny. Nemůžeme bohužel zachránit vše.

 Odřeniny a mechanické poškození

Některé druhy jsou v běžném používání velmi namáhány. Díky odírání se i chránící vrstva Top Coat časem sedře a začne se stírat i vrstva barvy pod ním. Otevřená kůže se brzy zničí.

Neopraví-li se tato místa co nejdříve, přijde rychle velké vynaložení nákladů. Obvykle je totiž výměna jediné řešení, důležitá je proto prevence prostředky pro péči a těmto škodám se vyvarovat. V koželužnách je kůže na odřeniny testována. Nábytek musí vydržet 300tření namokro a 1000 na sucho. Tento test se nazývá Veslicův třecí test. Mašina tře malým kouskem filce na nábytku sem a tam.

Skvrny, znečištění, trhliny, díry a jiné nehody

Kromě škod od slunce, špatného zacházení, lidského potu a mechanického opotřebení se muže stát plno nehod, které kůži znehodnotí a poškodí. Kočičí moč, vlasová barva, inkoust, olej do lamp, propáleniny, otlačeniny, díry a trhliny a plno dalších. Každý se učí zkušenostmi jak tyto škody odstranit. Naše centrum vám při tom pomůže.

 Druhy kůže

Nebarvená kůže se nazývá Crust-krusta. Rozlišujeme dva druhy barvení tzv.mezibarvení anilinbarvení a následuje hlavní barvení, to pokračuje pigmentací a spojovací barvou. Toto barvení se nazývá pigmentace.

 

Anilinová barva – při mezibarvení se používá anilin, je to transparentní tekutina, roztok jako jod, mořidlo, inkoust, kterou kůže vstřebá aniž by si vytvořila krycí vrstvu. Anilin se vsákne a kůži ztmaví.
Anilinová kůže – zpracovává se za použití rostlinných olejů. Je silná a masivní, ale pružná. Punc originality ji dodává nestejnoměrné zabarvení a přírodní kresba. Nevýhodou je, že je nejen drahá, ale snadno se špiní a příliš jí neprospívá ani světlo. A pozor na napodobeniny! Laik nerozezná, zda jde o pravou anilinovou kůži, nebo o dokonalou napodobeninu.
Poloanilinová kůže – je odolnější proti skvrnám a světlu než předchozí typ při zachování přirozeného vzhledu s kontrastním zabarvením. Je i levnější a déle vydrží.
Upravovaná zrnitá kůže – její zrnitá vrstva je zčásti odstraněna ještě před nanesením vrchní vrstvy materiálu. 
Pull-up – druh kůže upravovaný oleji. Je barvená, časem zesvětlá a získá tak žádoucí patinu.
Nubuk – je to useň broušená po líci. Typickou vlastností je, že i po jemném doteku na ní zůstávají stopy, které se odstraňují kartáčem či přetřením.
Velur – kůže broušená po rubu s vlasem na povrchu. Známějším označením je semiš. Je užívanější, protože je odolnější vůči poškození než nubuk.
Imitace – napodobeniny jsou společně s ekologií, cenovou dostupností a snadnou údržbou stále oblíbenější. Koženka je vlastně tkaný textil se syntetickým povrchem. Dnešní imitace kůže už vypadají opravdu skvěle. Pokud dáte před kůží přednost kožence a chcete, aby vám déle vydržela, sáhněte po té s gumovým, nikoliv vinylovým povrchem.