Jak rozpoznáme druh hladké kůže? 

Na tomto videu se podíváme jak se dají poznat rozdíly mezi anilinovou kůží, semianilinovou a hladkou pigmentovanou.

Pokud si nejste jistí druhem kůže, můžete si udělat jednoduchý test s kapkou vody. Anilinová kůže nemá povrchovou úpravu, tím pádem kapka vody absorbuje téměř okamžitě. Semianilinová kůže nasákne vodu až po delší době, nebo když jí prsetm pomůžeme. U pigmentované kůže voda nevsákne vůbec, zůstane na povrchu.

 Anilinová kůže – zpracovává se za použití rostlinných olejů. Je silná a masivní, měkká, teplá a pružná. Punc originality ji dodává nestejnoměrné zabarvení a přírodní kresba. Nevýhodou je, že je nejen drahá, ale snadno se špiní a příliš jí neprospívá ani světlo.

 

Charakteristické rysy - jsou vidět otevřené vlasové póry, žádná krycí vrstva

Semianilinová kůže – je odolnější proti skvrnám a světlu než předchozí typ při zachování přirozeného vzhledu s kontrastním zabarvením. Je také měkká a teplá, je i levnější a déle vydrží. Vlasové póry nejsou zakryté pigmentací, ale jen tenkou barevnou vrstvou. 

 

Charakteristické rysy - vlasové póry jsou jasně vidět ale také slabá barevná vrstva.

Použítí semianilinové kůže je mimo nábytku také například v automobilech.

Ferrari FF, VW Touareg

 

Semianilinová kůže na nábytku

Pigmentovaná kůže - je to nejpoužívanější druh hladké kůže. Používá se téměř všude, hlavně v automobilech a na nábytku je tento druh oblíbený. Hlavně díky odolnosti proti skvrnám a jednoduché ůdržbě. Mimo anilinového probarvení je povrch kůže tvoření podkladem, pigmentem (barvou) a lakovanou vrstvou. Díky tomu existují stovky barevných variant. Také tyto kůže se nejsnáze opravují.

 

Kůže je probarvená anilinem, vlasové póry jsou zakryté podkladem, pigmentem a lakem

Využití