Téma: kožený nábytek

 


 

 

Všeobecně jsou to všechny druhy kůže s hladkým povrchem. K těmto patři např.

Nappa

Je to zpravidla chrómem vydělaná kůže, probarvená, se zjizveným povrchem. Přírodně vydělané Nappa kůže se většinou neprobarvují. Tyto kůže jsou na zadní straně přírodně hnědé. Jejich předností je jejich velká odolnost. Oproti tomu drží ale příliš pevný tvar.

Antická kůže

Tato kůže má po ražení vzhled starého stylu. Je většinou dvojbarevná nebo barvená tón v tónu. Druhů antických kůží s rozdílným ražením je mnoho.

Štěpkované kůže

Uměleckým ražením se pospojují štěpky kůží. Tato metoda se používá jen na určitá místa. Např. strany nebo zadní strany nábytku.

Anilinová kůže

Je to kůže s otevřenými póry, nepokrytá  a  probarvená v sudu anilinovou barvou. Anilin je transparentní  tekutina - roztok, který nezanechá na kůži ochrannou vrstvu. Předností těchto kůží je měkkost, příjemný tvar a jsou teplé. Nevýhodou je citlivost vůči znečištění, tekutinám , ale také blednutí.

Semianilinové kůže

Jsou ještě méně odolné než anilinové kůže. Jsou barvené anilinem s použitím určitého množství pigmentových barvicích látek. Přírodní zjizvený povrch není přitom pokryt ochrannou vrstvou.