Téma: kožené čalounění v automobilech

 

 

Automobilní kůže jsou dnes již z 99% chromem vydělané kůže. Mají lepší vlastnosti oproti klasickému činění. O tom v jiné kapitole. Při čištění a péči toto není rozhodující, záleží hlavně na věku a stavu kůže.

V závislosti na stupni znečištění se zvolí vhodný prostředek. Před každým čištěním je dobré sedadla vysát vysavačem, hlavně špatně dostupná místa mezi sedákem a opěrkou. Případně se dá použít vzduch z kompresoru a vyfoukat to. Nabízíme dva prostředky. Colourlock Mild je na lehčí znečištění, Stark je silnější. Přípravek si nalijete do misky, vytvoříte pěnu a nanášíte na kůži. Je dobré pracovat od švu ke švu. Nanáší se buď houbičkou, nebo kartáčem na kůži. Ten je účinnější, dokáže vytáhnout zašpinění z pórů. Je dobré takto udělat od zhora dolu celou sedačku a potom případně některá místa vzít znovu. Přípravek vždy nechte chvilku působit ( cca. minutu) a pak setřete savým hadrem.

Co se týče impregnace, nové kůže bývají již z výroby promaštěné. Nicméně se doporučuje minimálně sedadlo u řidiče ošetřit naším přípravkem Colourlock Pečetění. Zvýší tak odolnost proti oděru, zapečetí povrch a zabraňuje zabarvení třeba od kalhot. Pokud je již kůže starší, doporučuje se promašťovat každé 3 měsíce Protektorem. Je to pečující mléko s antioxidanty, zabraňující rozpadávání kůže od UV záření, kůži dobře promašťuje a je po něm pružná a měkká.

Důležité: naše přípravky jsou hodně intenzivní, proto je lepší kůži impregnovat častěji v malých vrstvách než jednou do roka silnou vrstvu. Takže doporučení zní impregnovat každé 3 měsíce nebo aspoň do půl roka. Místo Protektoru lze ještě použít Sloní tuk. Hůř se roztírá, ale zase více promašťuje. Je vhodný hlavně pro kabriolety a volanty.