NovinyCB 

http://www.novinycb.cz/new/444

Opravy a renovace koženého zboží

Máte rádi kožené zboží? Dáváte přednost koženým sedačkám, ať už se jedná o domácí sedací soupravy nebo sedačky v autě? Milujete kožená saka, kabáty, bundy a další kožené doplňky? A víte jak se o kůži správně starat a kdo vám s tím pomůže?

Lidé používají zvířecí kůži pro výrobu nejrůznějších výrobků již po celá tisíciletí, možná ještě déle. I když se dnes považujeme za moderní a vyspělou civilizaci, tradici v podobě opracovávání a využívání zvířecí kůže stále udržujeme živou. Z kůže se dnes vyrábí, stejně jako dříve, především oblečení, a to nejrůznější bundy, kabáty, saka či kalhoty, rukavice, pokrývky hlavy a samozřejmě nesmíme zapomenout ani na obuv. I jiné doplňky se dělají z kůže, kupříkladu kabelky, pánské tašky, brašny, peněženky aj. Dále se z kůže vyrábí kožený nábytek, především tedy křesla, sedačky a sedací soupravy, krom toho také kožené autosedačky, sedačky na motocyklech, sedla na bicyklech, sedačky v luxusních člunech, jachtách a lodích. Milovníci pohledu na svět z koňského hřbetu jistě neopomenou přidat ještě koňská sedla a další doplňky, jež se používají při ježdění na koni. Jak vidíte, kůže je materiál, který se stále používá ve velké míře.

Poškození kůže, přesušení kůže

Určitě považujete za zcela normální a automatické to, že doma pravidelně uklízíte, vysáváte, vytíráte podlahu, utíráte prach, myjete okna a jinak udržujte svou domácnost a její vybavení. Na výrobky z kůže se ovšem velmi často zapomíná. Přesto i ony pravidelnou údržbu potřebují, pokud chcete, aby vypadaly pěkně a aby se maximálně prodloužila jejich životnost. Kůže je od přírody velmi odolný materiál. Jenže poté, co přestane být živá, poté co již není součástí živého organismu zvířete, přestane se sama udržovat a opravovat – její údržba nyní spočívá na vás. Pokud se o kůži dostatečně nepečuje a pokud bývá vystavena škodlivým vlivům, může se snadno stát, že se poškodí či znehodnotí již po krátkém čase. Fleky, odřeniny, trhliny, díry, spáleniny, vyblednutí kůže od slunce, škody způsobené vodou nebo také přesušení kůže – to jsou nejčastější škody, které může nešetrné zacházení na kůži způsobit.

Co kůži nejvíce škodí?

Kůži škodí hned několik faktorů, nejvíce přímé sluneční záření, příliš vysoká teplota, nečistoty, mechanické poškození a voda.

Když na kožené výrobky působí slunce

Pokud je kůže často vystavována přímému slunečnímu záření, bledne. Tento problém se řeší použitím silně barvených kůží a testováním používaných pigmentů proti UV záření. Kůže, jenž se používají pro sedací nábytek nebo oblečení jsou však pigmentovány mírněji, protože musí zůstat měkké – z tohoto důvodu jsou také světlejší a náchylnější k vyblednutí vlivem slunečního záření. Dále může sluneční záření kůži škodit i tím, že zvyšuje její teplotu. Teplo totiž způsobuje chemickou reakci, růst bakterii a plísní – tím pádem kůže oxiduje a urychluje se tak její stárnutí a rozpad.

Poškození kůže vysokou teplotou

Kůži mohu poškodit příliš vysoké teploty. Teploty v běžném prostředí kůži neponičí, pozor však na to, pokud se v koženém oblečení přiblížíte například k otevřenému ohni. Kůže vydělaná chrómem dokáže bez poškození vydržet teplotu až do 100 stupňů Celsia, ale kůži bez chrómu mohou poškodit teploty již okolo 70-75 stupňů Celsia. Pokud je kůže vystavena teplotám převyšujícím mezní hodnoty, může se začít scvrkávat. Pokud se kůže scvrkne vlivem příliš vysoké teploty, nedá se toto poškození již nijak napravit.

Nečistoty na kůži 

Kůži škodí nečistoty a především ty nečistoty, které na ní zanechává sám člověk. Jde o nečistoty, jako je kožní tuk a pot. Velmi dobře je to vidět na místech, kde se kůže nejčastěji dotýkají ruce – na těchto místech se kůže zbarví jako první a po delším čase se začne i oslabovat a rozpadat, přitom okolní kožená plocha může být ještě ve velmi dobrém stavu. Je to způsobeno tím, že nečistoty z lidského těla na kůži oxidují, což má za následek její poškozování a oslabování.

Mechanické poškození kůže

Mechanické poškození kůže může vznikat pouze jemným, leč pravidelným a dlouhodobým třením – takové poškození obvykle vzniká např. na kožených sedačkách. Proti tomuto typu poškození je dobré používat preventivní pečující prostředky. Pokud už nezabírá ani pravidelná péče, pak přichází na řadu oprava – ta je vhodná tehdy, je-li poškození ještě mírné. V případě většího poškození je už obvykle potřeba výměna poškozené kůže. Pokud je poškození způsobeno náhle, například v případe pádu motorky, je často natolik silné, že většinou také bývá nutné výměna poškozené kůže.

Skvrny na kůži

Skvrny na kůži mohou mít mnoho původců a proto neexistuje jednoznačné řešení, jak na ně. Pro úspěšné odstraňování skvrn z kůže je zapotřebí mít odborné znalosti a také mnoho zkušeností, proto si s tímto problémem obvykle nejlépe poradí odborné provozovny.

Kdo Vám se vším poradí a pomůže? 

Pan Miroslov Novák a jeho firma Ledertechnik zastřešuje několik oborů najednou, ať je to barvení a lakování kůží, čistírna kožených oděvů, čalounické práce, krejčovství a brašnářství, ale ochotně Vám poradí  s jakýmkoliv výrobkem z kůže. Firma působí mobilně po celých Čechách, každý týden řeší zakázky v Praze, sídlo firmy je 100m za nádražním viaduktem v centru Českých Budějovic. Navíc zde můžete zakoupit velké množství přípravků na všechny druhy kůže nebo si vybrat ze širokého sortimentu přes on-line shop www.renovacekuze.cz . Všechny dotazy řešíme telefonicky nebo přes e-mail, další možností je osobní návštěva a konzultace. 

Ledertechnik - Miroslav Novák

Dobrovodská 125/3

České Budějovice, 37001

www.opravykuze.cz

info@renovacekuze.cz

+420737668004