Téma: kožené čalounění v automobilech

 

Kůže na volantech je obzvláštně napjatá. Jak se člověk stále dotýká, působí na ní kožní oleje a lidský pot a ty jsou hodně agresivní. A to vše se vstřebává, protože kůže je materiál s otevřenými póry. Stává se tak stále křehčí a náchylnější na opotřebení. Preventivně pomáhá čištění s našimi prostředky Mild a Stark. Pokud je volant lepkavý, odmašťuje se Benzínem na kůži.

Po čase barva na volantu bledne, nebo se začne stírat. Jsou dva způsoby jak dosáhnout zase nového vzhledu. Jednodušší je použití Leder Fresh Tónování. Je dostupný ve 44 odstínech nebo Vám za příplatek namícháme přesnou barvu. Volant se musí nejprve vyčistit a odmastit a poté se nanáší houbičkou, naťupkává  a zasušuje se fénem nebo horkovzdušnou pistolí. Pokud jsou na volantu škrábance a rýhy např. od prstýnků a náramků, dá se kůže zbrousit naší Bruskou na kůži. Je třeba to dělat s opatrností, jelikož kůže je slabá, tak aby se nezačala trhat.

Druhá varianta je nanesení barvy ve spreji. Konkrétně náš Magic Color spray. Je dostupný pouze v několika základních odstínech a vyznačuje se vysokou kryvostí, ale také vysokým leskem. V tomto případě doporučujeme volant sundat, nebo aspoň vše pořádně oblepit krycími páskami.

Na závěr je třeba volant znovu naimpregnovat, k tomu je úplně nejvhodnější Sloní tuk. Kůži dobře promastí a bude i jemná na dotek.

Renovace volantu nejsou žádné čáry, kůže už nikdy nebude jako nová, ale bude vypadat jako dobře zachovalá stará kůže. Příliš křehké a rozbité kůže je třeba vyměnit. Můžeme Vám doporučit kvalitního čalouníka.

Obr. 1 - poškrábaný volant o prstýnku. Toto lze opravit

Obr.2 - Ošoupaná barva na volantu, dobarví se pomocí Leder Fresh Tónování

Obr. 3 - poškozená kůže. Nelze opravit, nutná výměna kůže